de Bakermat

Welkom

Inbakeren brengt rust

Regelmaat brengt rust

Regelmaat en inbakeren

Veilig inbakeren

Borstvoeding

Over de auteur

Ouderverhalen

De doeken in beeld

Bestellen

Publicaties

Wetenschappelijk onderzoek en JGZ-richtlijn

Wenn Babys häufig schreien


Inbakeren brengt rust door Ria Blom (11e druk, september 2017)
In dit boekje (48 pagina's) wordt aan de hand van duidelijke illustraties stapje voor stapje uitgelegd hoe je je kind kunt inbakeren. Voor het inbakeren gebruik je twee katoenen doeken van de juiste grootte. (Klik hier voor de juiste maten van de inbakerdoeken.)
Naast de methode kun je er informatie vinden over:
- wanneer wel en wanneer niet inbakeren
- de noodzaak van regelmaat en eenduidigheid
- omgaan met huilen
- slapen en de juiste slaapomstandigheden, zoals
    de voorwaarden voor het bedje,
    de temperatuur van de slaapkamer,
    de slaaphouding van het ingebakerde kind
- hoe kun je weer stoppen met inbakeren
    inbakeren tot de leeftijd van 6 maanden
- andere aandachtspunten, zoals
    inbakeren en de motorische ontwikkeling
    duimen en inbakeren
    buikligging en warmtestuwing in relatie tot
    wiegendood.

Overleg met je consultatiebureau
Wanneer je je kind wilt inbakeren, raad ik je aan eerst overleg te hebben met je consultatiebureau om te weten of inbakeren in jouw situatie de juiste weg is. Zo ja, dan zul je afhankelijk van jouw situatie meer of minder begeleiding van het consultatiebureau nodig hebben.
Het boekje is hierbij een onmisbare handleiding en ruggesteun. Het boekje bestellen? Klik dan hier.

Hoe is dit boekje ontstaan?
In 1994 maakte ik op mijn consultatiebureau kennis met het inbakeren via een Nederlandse moeder en haar Boliviaanse partner. Zij bakerden hun dochtertje Mirza volgens Boliviaanse traditie in. Haar onrust, het te frequente drinken en nauwelijks slapen werden hierdoor verleden tijd. Het inbaker-idee sloeg bij mij aan vanwege de toenemende onrust en onregelmatigheid in slapen en drinken, die ik steeds vaker bij jonge kinderen in mijn praktijk tegenkwam. Toen ik de ouders van Mirza vroeg hun inbakermethode en hun ervaringen voor mij op te schrijven om te gebruiken als handleiding voor andere ouders, bleken zij hun verhaal inclusief een fotoserie al voor mij klaar te hebben liggen. Zo werd op een avond uit drie zielen één gedachte geboren en werd de 'bakermat' gelegd voor de brochure 'Inbakeren brengt rust'. De eerste versie van deze brochure verscheen in 1994 onder de titel: 'In doeken gewikkeld het kindeke...' In 1998 werd de brochure aangevuld en verscheen in gedrukte vorm. 'Een gouden tip', schreven vele ouders mij terug in de enquete die in elke brochure was bijgevoegd. Deze ouders en ik zijn de ouders van Mirza en Mirza zelf dan ook zeer dankbaar. De vele ervaringen, gesprekken met collega's en literatuurstudie maakten het wederom wenselijk de brochure up-to-date te maken. Hij is mede tot stand gekomen door positieve bijdragen van mijn collega's. Mijn dank hiervoor. Vragen van ouders die in de vorige editie nog onbeantwoord bleven, zijn zoveel mogelijk verwerkt. Zo ontstond deze nieuwe versie met de nieuwe naam 'Inbakeren brengt rust'.
De tekst van dit boekje werd enige tijd later door twee studenten Gezondheidsvoorlichting en Opvoeding onderzocht op leesbaarheid en begrijpelijkheid. Suggesties zijn in de versie van maart 2003 verwerkt. Verder is toen de inbakermethode nogmaals enigszins veranderd. De armen worden al direct bij de eerste doek ingewikkeld. Dan gaat het inbakeren gemakkelijker. Vanaf de 4e druk (maart 2003) werd het afbouwen uitgebreider beschreven.
Een belangrijke wijziging vanaf de 7e druk (2005) is de verlaging van de leeftijdsgrens van het inbakeren van 8 naar 6 maanden. Daarnaast bevat deze nieuwe druk informatie over het wetenschappelijk onderzoek naar de effectiviteit van regelmaat en inbakeren bij huilbaby’s.
De 10e druk (2011) is in belangrijke mate uitgebreid. Allerlei thema's waaronder het zonder hulp in slaap leren vallen en de borstvoeding, worden uitgebreider beschreven.


Terug naar beginpagina