de Bakermat

Welkom

Inbakeren brengt rust

Regelmaat brengt rust

Regelmaat en inbakeren

Veilig inbakeren

Borstvoeding

Over de auteur

Ouderverhalen

De doeken in beeld

Bestellen

Publicaties

Wetenschappelijk onderzoek en JGZ-onderzoek

Wenn Babys häufig schreien


Augustus 2010: 10e uitgebreide druk verschenen, 257 pagina's. 15e druk, oktober 2019.
Wil je het boek Regelmaat en inbakeren bestellen, maak dan € 21,50* over
op gironummer NL46 INGB 0008214898 t.n.v. M.A. Blom te Utrecht o.v.v. 'Regelmaat en inbakeren'.
(Via internetbankieren: vermeld dan tevens je adres zonder naam.)
*Voor bestelling vanuit België € 31,50. (Vanwege hoge verzendkosten naar België wordt aangeraden dit boek bij boekhandel te kopen.)


Lovende reacties van lezers:

Onze zoon slaapt weer overdag en huilt nauwelijks    26 april 2019
Zeer helpend geweest. Onze zoon 3 maanden sliep nauwelijks overdag en viel alleen in onze armen in slaap. Tegen de avond aan en ook overdag 4 uur soms 6 uur lang huilbuien. Het boek heeft ons geholpen om via een ritme onze zoon voldoende te laten slapen. 2 weken goed moeten volhouden. Dat was niet makkelijk maar met een overweldigend resultaat! Inmiddels slaapt onze zoon meer dan voldoende geen huilbuien meer en vrolijker dan ooit! Ook valt hij zelfstandig wakker in bed in slaap. Bovendien begrijp ik zijn huiltjes beter. Onze zoon heeft 5 minuten nodig om zichzelf in slaap te jammeren. Als er echt wat is hoor ik dat wel. Dan bied ik hem de hulp en troost en daarna weer terug in bedje. Als hij daarna weer wakker is, is hij super vrolijk. Ik raad het iedereen aan!

Aanrader - moet in geboortepakket    15 februari 2018 Oldenzaal
Toegankelijk, praktisch, compleet, inspirerend
Een geweldig boek, m.n. als je geen lezer bent, Ria helpt je zo door de 1e fase heen. Waardoor je uiteindelijk alles gaat lezen. Veel tips, brengt rust, inzicht en vertrouwen. Een zeer waardevolle aanvulling. Dit hadden we bij ons eerste wonder al wensen te hebben, dat was zo welkom geweest. Uiteindelijk bij onze 2de het boekje als cadeau gekregen, wat een heerlijke aanvulling in de al opgedane (soms pittige en machteloze) ervaringen.

Eindelijk betere nachten    31 januari 2018 Amersfoort
Wat hebben we gezocht met ons mannetje. Met 5 maand kregen we van iemand deze tip. En wat heerlijk: een structuur en baken om je aan vast te houden. Ons mannetje ging beter slapen en werd stukken rustiger! Wat ook heel fijn is: bij vragen is de schrijfster bereikbaar voor een telefonisch consult. Wat hadden we deze methode graag eerder ontdekt, maar gaan het anderen echt aanraden!

Beste boek voor het 1e levensjaar   27 september 2016 Haarlem
Duidelijk, helder en boordevol tips als je dacht dat je eindelijk alles onder controle had en er weer een verstoring optreedt. Wij hebben vele 1e-levensjaar-boeken gelezen, maar deze steekt er met kop en schouders bovenuit. En wat betreft het inbakeren, dit is een mogelijk middel, geen doel op zich. Het doel is een baby die in een ritme zit en daardoor blij en tevreden is en goed doorslaapt. Mensen die schrijven dat dit boek je aanraadt om je baby urenlang te laten huilen hebben niet goed gelezen, dit boek raadt juist het tegenovergestelde aan (even laten huilen is prima, zodra je kind in een overdrive gaat direct troosten).

Goede basis voor de opvoeding van je baby   23 november 2015 Nairobi
Wij hebben dit boek verslonden, woonachtig in Nairobi hadden wij geen kraamzorg dus waren opzoek naar tips en adviezen over het opvoeden van onze baby. Slapen ging aanvankelijk super moeizaam maar dankzij de methode van Ria groeide ons vertrouwen en kwam de rust weer terug. Verbluffend hoe deze methode werkelijk helpt. Een aanrader voor iedere ouder die wel eens met zijn handen in het haar zit!

Onze redding    6 april 2014
Dit boek van Ria Blom bracht een ommekeer bij onze oudste zoon van destijds 3 weken oud. Toen hij 2 weken oud werd, brak ineens 'de hel los'. Veel huilen, onrust, kort drinken. We waren behoorlijk wanhopig. De inzichten uit dit boek brachten grote verandering. Zoals het inslaaphuiltje dat je een kind moet gunnen, het wil graag slapen dus pak het dan niet weer op, of de voorspelbare regelmaat. Hij werd ontspannen en zelfs een mannetje van de klok. En nu hij bijna 3 jaar is zijn we nog steeds gelukkig met een goede slaper. Inmiddels is onze tweede zoon geboren en hebben we hierbij de voorspelbare regelmaat (ontwaken -voeden - spelen - slapen) direct kunnen toepassen. En ook hij - en daarmee wij- is hierbij gebaat. Er is rust in huis. En natuurlijk huilt hij, of heeft hij onrust, maar meestal laat het zich verklaren. We weten waar hij aan toe is.
Dit boek is een aanrader. Het beste is om dit voor de bevalling al gelezen te hebben.

Zeer goed, leerzaam en nuttig boek!    15 maart 2013 Woerden
Ik heb met mijn eerste kind heel veel aangetobt in het begin. Hij bleef maar huilen en ik m maar elke keer oppakken, want ik wilde hem troosten. Op een gegeven moment leek het alsof hij op mijn arm geplakt zat. Nadat ik een consulent om advies gevraagd had en zij mij het boek van Ria Blom had geadviseerd gingen er heeeeeeeel veel dingen beter. Ik had een totaal ander kind (ik gaf flesvoeding en heb niet ingebakerd).
Sommige onderwerpen zijn:
De duur van de slaap van je kind
Vermoeidheidsignalen
Tekenen van honger
Overzicht van slaap en wakkertijd

Maar vooral het advies van RRR Rust Regelmaat en Reinheid/Ritme is voor mij en vele mensen in mijn omgeving met baby's een uitkomst geweest.
slapen - wakker worden - verschonen - voeden- spelen/knuffelen - zelf spelen/kijken in de box - bij eerste tekenen van moeheid wakker in bed leggen - slapen

Je moet het boek zien als een leidraad waar je diverse adviezen uithaalt. Maar gegarandeerd geeft het je kind rust en daardoor jezelf ook.
(Je moet er natuurlijk wel zeker van zijn dat je kind niets medisch onder de leden heeft )

Mijn mijn 2e kind direct begonnen met RRR en nooit slaapproblemen gehad. Ik begreep mijn dochtertje en herkende veel en ze heeft veel baat gehad bij deze aanpak. Ik heb ook nooit veel hoeven laten huilen, want ze had heel snel geleerd dat ze zelf in slaap kon vallen zonder angst. Het laten huilen van baby's bij het slapen wordt altijd zo negatief uitvergroot. Maar niets is minder waar. Een kind kan nog niet communiceren in taal het enige wat het kan is huilen, dus bij het verwerken van de indrukken doen ze dit vaak met huilen. Of ze huilen zich in slaap, laat dit gewoon gebeuren. Geef ze de kans om alles te verwerken ipv de hele tijd met ze rond te zeulen!
Pluspunten: Leerzaam, kan ook prima gebruikt worden zonder in te bakeren, leert naar je kind kijken en luisteren, geeft rust en inzicht.

Fantastisch boek voor eerste kind    26 april 2012 Brussel
Ik heb ontzettend veel aan dit boek gehad. Het heeft me geleerd mijn eerste kindje beter te begrijpen en absoluut rust en regelmaat gebracht binnen ons gezin. Het boek zorgt ervoor dat je je baby beter gaat begrijpen en dat je een hele goede en werkzame structuur aan de dag leert geven. Het was voor mij een absolute eye opener dat je je kindje even mag laten huilen. Na 5 minuten huilen slaapt onze dochter nu heerlijk, waar ze eerst oververmoeid uren op de arm hing. Daarnaast staan er tal van andere goede tips in het boek. Zelfs als je niet wilt inbakeren zou ik dit boek toch van harte aanbevelen vanwege de vele nuttige tips die erin staan. Ik heb nu een veel rustigere baby die goed eet, slaapt en heel tevreden en blij alleen kan spelen. Daarnaast wordt ze ook enorm veel geknuffeld, want daar wordt ook zeker aandacht aan besteed in het boek, vandaar dat ik het helemaal niet als zielig ervaar.

Deze 'handleiding' zou elke moeder bij de baby moeten meekrijgen    15 febr 2011 Arnhem
Bij mijn eerste twee kinderen heb ik het zonder dit boekje gedaan en dat ging goed, alhoewel ik denk dat ik er zeker ook toen wat aan gehad zou hebben. Bij mijn derde kindje wist ik het op een gegeven moment echt niet meer, hij huilde zo, en was zo moe dat hij gewoon niet meer slapen kon. Ik had alles al geprobeerd, in het bedje, in de box, in de kinderwagen, in de auto, bij je dragen, ja dat was de oplossing! Als je tenminste de hele dag niets anders om handen hebt, maar het kind de hele dag bij je hebben, daar werd ik op een gegeven moment gek van. Ik wist het niet meer. Totdat de moeder van een vriendinnetje met dit boek aankwam. Ik heb het in 1 avond uitgelezen ben direct begonnen en heb ook volgehouden en ik kreeg een ontspannen, uitgerust, heerlijke blije baby voor terug. Ik kan het iedere moeder (en vader) aanraden...

Rust en ritme    31 mei 2009 Utrecht
Ons kindje is te vroeg geboren en had daardoor een onrustig start. In het begin sliep hij nog veel, maar op een gegeven moment werd hij steeds meer wakker en huilde veel. Na steeds met hem rond te wandelen in de wandelwagen en draagdoek werd hij uiteindelijk wel rustig, maar zelf kwam ik de hele dag nergens meer aan toe. Dit boek heeft mij geholpen meer rust en overzicht te krijgen. Het schema met daarin de tijden hoeveel je kindje moet slapen vind ik erg prettig. Had ik dit maar eerder geweten! Dit is zeker een fijn naslag werk. Ik ga het zeker cadeau aan anderen die een kindje verwachten.

Inzicht en tips!    29 dec 2008 Eindhoven
Dit boek bevat veel handige tips en het verschaft inzicht in het slaappatroon van je baby. Onze zoon was erg onrustig de eerste weken, ineens was dit met 10 weken voorbij en nu is hij het zonnetje in huis. Ik wil niet zeggen dat dat zeker door dit boek komt. Inbakeren doe ik niet maar ik zorg er wel voor dat mijn zoon strak ingestopt ligt met de handjes onder de dekens en naast zijn hoofdje ligt een zacht knuffeltje waar hij heerlijk tegenaan ligt. Ik dacht dat ik veel kennis en ervaring met onze dochter had opgedaan, maar toch heb ik veel tips uit dit boek kunnen halen en zoals ik al eerder aangaf geeft het veel inzicht in het slaap en waakpatroon van babys in het algemeen wat erg belangrijk is te weten voor jonge ouders.

Gezond slaap- en voedritme   28 mei 2008 Utrecht
Een zeer helder en prettig geschreven boek met praktische tips en adviezen voor het opbouwen van een gezond slaap- en voedritme. Dit had ik in mijn kraamtijd al willen weten! Ik ben blij dat ik het gekocht heb. Mijn zoon steeds op een vaste plek laten slapen, hem wakker te slapen leggen en minimaal 2 en maximaal 4 uur tussen twee voedingen aanhouden, zorgt ervoor dat mij kindje een tevreden en blije baby is. Hij slaapt goed (na 5,5 week slaapt hij al door! en hij slaapt gemiddeld 18 uur per dag), drinkt goed (aan de borst) en groeit enorm goed (in 6 weken 5 cm gegroeid en 2 kilo aangekomen). En hij vindt het heerlijk om lekker stevig ingestopt te worden. Vaak gaat hij er al helemaal voor klaarliggen, met zijn armpjes naast zich en een gelukzalige uitdrukking op zijn gezichtje. Ik begrijp nu pas het verschil tussen verwennen en gewennen en hoe je dit op een positieve manier kunt toepassen.

Onmisbaar!   6 oktober 2007 Utrecht
Eigenlijk zou iedere ouder dit boek bij de kraamtijd aan moeten schaffen. Dit boek maakt alles duidelijk! Terwijl het eigenlijk zo logisch is, hadden wij de link van slecht drinken met weinig slapen nog niet gelegd. De methode had binnen een week succes!

Fantastisch!!    16 maart 2007 Leiden
Iedereen die een onrustige, huilerige baby heeft zou dit boek moeten bestellen. Ook als je inbakeren op zich niet ziet zitten is het een waardevol naslagwerk. Ik ben mijn kind door dit boek beter leren kennen. Wat is nu mooier dan dit!

Mijn babybijbel.   15 maart 2007 Almere
Heeft mij gered van een post-natale depressie. Al mijn vrienden en kennissen krijgen hem. Zelfs als ze geen kinderen hebben.

In een woord SUPER!!   28 november 2006 Zeist
Dit boek is geweldig. Ik had een meisje wat na de eerste week onrustig werd en niet wilde slapen overdag. Nu hebben wij een hele tevreden en lekkere ontspannen meid (en ouders). Dit boek moet standaard meegegeven worden door de kraamhulp. Het is gewoon een must voor elke ouder. Ik ga dit boek daarom ook veel kado doen.

TOPPER!   4 november 2006 Zuid-Scharwoude
Super praktisch boek. Boordevol informatie en ervaringen van andere (voorheen wanhopige) ouders. Ons kind (3 maanden) huilde ongeveer 8 uur per dag en wilde niet in zijn eigen bedje slapen, alleen in de auto sliep hij of als ik met hem wandelde. Nu zijn we een week verder en voor ons is er een wonder gebeurd: hij slaapt in zijn eigen bed, overdag en 's nachts, huilt minder dan een uur per dag en is een vrolijke, uitgeruste baby! Bedankt Ria Blom!!

Rust aan het front   16 oktober 2006 Amsterdam
Toen onze dochter 5 weken was waren wij gesloopt. Met 6 weken sliep ze als een engel en dat is zo gebleven. De rust is bij ons wedergekeerd en als fervente slapers hechten we daar zeer aan. Wij geven dit boek aan alle toekomstige ouders in onze vriendenkring.

Ook als er geen slaap/huilprobleem is.    1 juni 2006 Silvolde Nl
Voor iedereen die aan kinderen begint is dit boek een must. Tegenwoordig slapen de meeste baby's te weinig, liggen te veel in de box en worden te veel overal mee naar toegenomen. Duidelijkheid is belangrijk voor iedereen. Bij volwassenen kun je iets uitleggen. Baby's kun je niet vertellen waarom. Zij moeten het van regelmaat en structuur hebben. Een vast patroon schept duidelijkheid. De kraamhulpen zouden dit moeten uitleggen bij elke kraamvrouw.

Briljant    22 januari 2006 Amsterdam
Ik zou het iedereen aanraden. Je krijgt geen gebruiksaanwijzing bij de geboorte van je kind. Dit boek geeft je richting in de eerste maanden. Vooral de regelmaat heeft ervoor gezorgd dat wij een vrolijk, makkelijk meisje hebben die duidelijk kan aangeven wat er aan de hand is. Het is zo logisch wat hier beschreven staat.

Eindelijk regelmaat en zelfvertrouwen   6 december 2005
Dit boek heeft ons begrip voor onze baby gegeven waardoor we uiteindelijk een lekkere regelmaat hebben gekregen. Alles bij elkaar leverde het voor ons ook meer zelfvertrouwen op. Het is echt een aanrader voor alle kersverse ouders.

Geweldig!    14 november 2005 Hoogland
Dit boek is in 1 woord: geweldig! Waarom vertellen ze je dit op het consultatiebureau niet? De adviezen zijn zeer waardevol en je denkt als je het leest dat het té simpel is om te werken ... maar het werkt echt! Van een huilebalk is onze baby met een paar dagen veranderd in een goed slapend lachebekje. Eindelijk weer tijd voor onszelf en de vrolijkheid is teruggekeerd in huis!

Super!    24 september 2005 Den Haag
Goed boek, eigenlijk zou iedereen dit moeten lezen als het je eerste kind is. Het is zo voor de hand liggend maar niemand vertelt het je. Bedankt! De kleine slaapt gelukkig als een roos en is ook leuker als hij wakker is.